lauantai 1. marraskuuta 2008

Kekseliäät kiinalaiset














Posliini keksittiin paljon myöhemmin kuin muut keraamiset seokset, lähinnä korkean lämpötilansa vuoksi. Alkuperäinen kiinalainen seos sisälsi kaoliinia ja petsuntsenia. Petsuntsenin tehtävä oli sulaa muodostakseen luonnollisen lasin, ja kaoliini kesti korkeita lämpötiloja joka ylläpiti esineen muodon poltossa.

Vaikka posliini oli keksitty jo tang Dynastian aikana (618-907 e.a.a) sen todellinen kehitys tapahtui vasta Song Dynastian aikana (960-1279). Keisarin kuninkaalliset tehtaat rakennettiin palatsin posliini-tuotannon vuoksi. Kukoistuksen aikana yli miljoonaa ihmistä työskenteli posliinin parissa Jingde Zhen nimisessä kaupungissa.  Kaupungissa ylläpidettiin yli 3000 polttouunia. Posliini-buumi loppui vasta vuonna 1912, viimeisen keisarikunnan kaatumisen aikana.
Posliinin valmistus-tekniikka levisi Eurooppaan 1500-luvulla. Siihen mennessä Kiina oli onnistunut pitämään tekniikkansa salassa. 
Monet keräilijät ovat sitä mieltä että että Ming ja Qing dynastian (1368-1912) valmistetut posliinit ovat maailman parhaimmat, jolloin sini-valko lasitteiset posliinit saavuttivat kultakaudensa. Sen eksoottisuus puhutteli eurooppalaista yläluokan makua. Kohtalaisen kalliita Kiinassa, laivakuljetus merkitsi vielä suuremman hinnan euroopan markkinoilla, jolloin vain rikkailla oli siihen varaa. Hintansa ansiosta eurooppalaiset artesaanit yrittivät imitoida kiinalaista tuotantoa, muutteivät saavuttaneet samanlaista tasoa. 

Saksansijainneessa tehtaassa Meissenissä onnistuttiin 1710 valmistamaan ensimmäisen kerran posliinia.
Luuposliini keksittiin Englannissa noin 1750-luvulla. Posliiniin lisättiin eläimen jauhettua luuta joka teki seoksesta kovemman kuin aijemmat eurooppalaiset seokset. Sillä saatiin alhaisempi sulamis-lämpötila ja väri muuttui valkoisemmaksi.
Herttoniemen kartanossa toimi Suomen ensimmäinen vuonna 1762 perustettu tehdas. Nykyisin suomen tunnetuin posliinimerkki on Arabian tehtaan merkki.


(lähteenä   www.asiannouveau.com/arts_crafts)

-Anna-

Ei kommentteja: